Ubuntutorial

howtutorials linux

Archive for the ‘Tutorials’ Category

TUTORIAL MEMASANG KABEL LAN / UTP

Posted by geekubuntu on November 12, 2009

Tutorial singkat ini cocok banget buat yang sedang mo bikin jaringan komputer ‘MURAH’ khususnya yang terdiri lebih dari 2 client, yang pake hub (jauh lebih murah ketimbang router :D). To the point! Apa sih kabel UTP itu? Kabel UTP itu adalah kabel khusus buat transmisi data. UTP, singkatan dari “Unshielded Twisted Pair”. Disebut unshielded karena kurang tahan terhadap interferensi elektromagnetik. Dan disebut twisted pair soalnya di dalamnya terdapat pasangan kabel yang disusun spiral alias saling berlilitan. Ada 5 kategori kabel UTP. Dari kategori 1 sampai kategori 5. Untuk jaringan komputer yang terkenal adalah kategori 3 dan kategori 5.
Kategori 3 bisa untuk transmisi data sampai 10 mbps, sedang kategori 5 sampai 100 mbps. Nah klo cuman buat misal bikin jaringan komputer di kantor ato kampus ato warnet, paling ngirit ya pake yang kategori 3. Udah lebih dari cukup. Setau gue ada banyak merek yang beredar di pasaran, cuman yang terkenal bandel dan relatif murah adalah merek Belden – made in USA. Per meternya berkisar dari Rp. 1500 – 2000,- Kalau mau jatuh murah dan pakenya banyak beli aja yang satu kotak, panjangnya sekitar 150meteran. Jangan lupa beli konektornya. Konektornya tuh bentuknya kayak colokan telepon cuman lebih besar. Bilang aja mo beli konektor RJ-45. Harganya klo ngecer sekitar Rp.2500,- an.
Foto RJ45 – Konektor untuk kabel UTP:
conn-rj-45m-picture2a
Foto RJ – 45 yang masih baru, belum di gencet pake tang:
Conector_RJ45

Crimp Tool Satu lagi yang sangat penting, kamu kudu punya tang khusus buat masang konektor ke kabel UTP, istilah kerennya “crimp tool”. Ini alat gunanya buat ‘ngematiin’ ato ‘nanem’ ato apalah istilahnya itu konektor ke kabel UTP. Jadi sekali udah di ‘tang’ udah ga bisa dicopot lagi itu konektor. Harganya memang agak mahal dibanding tang biasa. Antara Rp.75rb – 150rb.
Ini foto crimp toolnya:
crimp-tool
Dan klo mo lebih ok, biar ga nanggung tambah duit lagi sekitar 125rban buat beli lan tester. belinya yang merek dari taiwan aja. lebih murah. bentuknya tuh kayak kotak, dan ada lampu lednya 8 pasang, bisa kedap kedip.
Ini foto LAN testernya:
LAN tester

OK sekarang peralatan udah siap, gue mulai aja. Secara umum pemasangan kabel UTP ada 2 tipe, tipe straight dan tipe cross. Disebut tipe straight soalnya masing masing kabel yang jumlahnya 8 itu berkorespondensi 1-1, langsung. Sedangkan disebut cross soalnya ada persilangan pada susunan kabelnya.
Bingung?

OK! Untuk tipe straight itu digunakan buat nyambungin dari client ke hub. Sedangkan untuk tipe cross untuk client langsung ke client (cpu to cpu) ato dari hub ke hub.

Kita bahas dulu yang tipe straight
Urutan pin tipe straightTipe ini paling gampang dibuat. Kenapa? Soalnya langsung korespondensinya 1-1. Standar urutannya sih begini (dilihat dari bolongannya konektor, dari kiri ke kanan – lihat foto
didibawah) :
EthernetRJ45A
2 orange – 1 ijo – 2 biru – 1 ijo – 2 coklat . 2 orange disini maksudnya pasangan orange muda sama orange tua, dst. Tapi ga usah ikut standar pewarnaan itu juga sebenarnya tidak masalah.
Yang penting urutan kabelnya. Misal ujung sini urutan pin pertamanya orange muda, maka ujung yang lain urutan ping pertamanya juga harus orange muda. jadi antar ujung saling nyambung.
Sebenarnya tidak semua pin tersebut digunakan. Yang penting adalah pin nomor 1,2,3 dan 6. Jadi misal yang disambung cuman pin 1,2,3 dan 6 sedangkan pin yang lain tidak dipasang, tidak jadi soal.
Buat jelasnya coba lihat foto dibawah:
lan_cable1
Straight Tru dan cross pin
Yang kiri urutan korespondensi buat tipe straigh, yang kanan yang cross
rj45

Nah waktu mo pasang kamu potong ujung kabelnya, trus susun kabelnya trus ratain pake piso potong yang ada di crimp tool. Kamu ga perlu repot repot harus ngelepasin isolasi pada bagian ujung kabel,
soalnya waktu kamu masukin itu kabel ke konektor trus di gencet pake crimp tool, sebenarnya saat itu pin yang ada di konektor nembus mpe dalem kabel. Perhatikan, agar gencetnya yang keras. soalnya klo ga keras kadang itu pin ga tembus ke dalam isolasi kabelnya. Kalo udah trus kamu tes pake lan tester. Masukin ujung ujung kabel ke alatnya, trus nyalain, klo lampu led yang di lan tester nyala semua, dari nomor 1 mpe 8 berarti kamu sukses. Klo ada salah satu yang ga nyala berarti kemungkinan pada pin nomor tersebut ada masalah. Cara paling mudah yaitu kamu gencet lagi pake tang. Kemungkinan pinnya belum tembus. Kalo udah kamu gencet kok masih ga nyambung, coba periksa korespondensinya antar pin udah 1-1 blon. Klo ternyata udah bener dan masih gagal, berarti memang kamu hari ini sedang tidak beruntung.. kesian deh.. hehe.. ulang lagi aja.. okay!

LAN TESTER
LAN TESTER – alat buat ngecek kabelnya nyambungnya bener ato ga.

Untuk tipe straight klo bener ntar dari led 1 mpe 8 berkedip.

Untuk Tipe Cross
Untuk tipe cross itu dipake buat nyabungin langsung antar 2 pc, ato yang umumnya buat nyambungin antar hub. (misal karena colokan di hubnya kurang). Cara pasangnya juga sebenarnya gampang. sama
seperti tipe straight, pin yang dipake juga sebenarnya cuman 4 pin aja, pin 1-2-3 dan 6. Nah yang beda pas pasangnya. Klo di tipe cross, pin 1 nyambung ke pin 3 ujung yang lain. pin 2 ke 6, pin 3 ke 1 dan pin 6 ke 2. Jelasnya coba deh liat “Gambar 5′′. Praktisnya gini, di ujung pertama kamu susun pinnya sesuai standar buat yang tipe “straight” nah di ujung yang laen kamu susun pinnya sesuai
standar buat tipe “cross” masih bingung ? gini deh gampangnya:

ujung pertama:
1: orange muda
2: orange tua
3: ijo muda
4: biru muda
5: biru tua
6: ijo tua
7: coklat muda
8: coklat tua
maka diujung yang lain harus begini:
1: ijo muda
2: ijo tua
3: orange muda
4: biru muda
5: biru tua
6: orange tua
7: coklat muda
8: coklat tua
agak ngerti kan? jadi disini posisi nomor 1,2,3 ma 6 yang dituker.. Nah ntar klo pas di tes pake LAN
tester ntar led 1,2,3, ma 6 saling bertukar. Klo tipe straight kan nyalanya urutan, nah klo tipe cross ada yang lompat lompat. Tapi yang pasti kudu nyala semua tiap led dari nomor 1 mpe 8.
Ok deh selamat bikin jaringan. Semoga kamu bisa berhasil waktu pasang konektor di kabelnya..hehe.. Moga ilmu ini berguna buat kamu, soalnya waktu dulu gue pertama bikin jaringan lucu banget
deh, buat ngupas kabelnya gue masih pake cutter, padahal kan udah ada tuh di crimp toolnya. Udah gitu ujung ujungnya tiap kabel aku kelupas lagi pake cutter. padahal yang betul ga usah di kupas atu biarin aja rata, soalnya ntar pas di ‘crimp tool’ kan itu pin masing masing tembus ke dalem kabelnya.. bego deh dulu.. moga kamu ga melakukan hal sama kayak gue dulu. 😀

UTP

Unshielded itu kalau ga salah kan berarti tidak di lapisi.jadi sebenarnya tuh ada 2 type:
1. Unshielded Twisted Pair.
2. Shielded Twisted Pair.
Memang sih kalau Unshielded itu lebih ga tahan dengan interferensi dibandingkan shielded.
Harga Shielded itu bisa 2x dari harga Unshielded, tapi memang lebih bagus, biasa kita pakai untuk nyambung access point di tower ke switch. Trus satu kotak itu bukannya isinya 1000ft = 333 meter?
bukan cuma 150 meter doang (wah di korupsi tuh sama yang jual)
Memang ga usah ikutin urutan standard warna kabel tidak akan menyebabkan masalah, tapi ingat bilamana 1 tahun lagi harus tracing kerusakan kabel, maka akan bingung, apalagi orang lain yang
ngeliat, karena tidak standard, jadi saran saya adalah, buat kabel ikutin standard yang sudah berlaku,

Mulailah mengikuti aturan dari hal-hal yang kecil.

Salam Open Source

Posted in Tutorials | Tagged: , , | 1 Comment »

How to Backup Evolution Mail

Posted by geekubuntu on November 12, 2009

From an old mailing list, I got the right method to back up your Evolution (mail + calendar + contacts) data the right way:

Step 1:
Shutdown evolution and gconftool-2:

$gconftool-2 –shutdown
$evolution –force-shutdown

Step 2:
Create an archive with the data and configuration files:
Note: To completely save the Evolution data and configuration, you need to save the following directories/files:

1. ~/.evolution/
2. ~/.gconf/apps/evolution/
3. ~/.gnome2_private/Evolution

The following command will take care of these
$cd
$tar -cvzf evolution-backup.tar.gz .evolution .gconf/apps/evolution .gnome2_private/Evolution

Now the file evolution-backup.tar.gz is the backup you want. You can move the data over to another Ubuntu computer if you like, and just un-tar the archive while in your /home/username/ directory to restore it.

To restore, use:

$gconftool-2 –shutdown
$evolution –force-shutdown
$tar xzf evolution-backup.tar.gz
$gconftool-2 –unload evolution_setting.xml
$gconftool-2 –load evolution_setting.xml

There are two evolution backup scripts that promise to make things easier for you:
Script 1 – in French and English
Script 2: In German

I really don’t see the need for a script, the scripts pretty much do the same thing as the commands above. If you run the commands one by one you will know if something fails immediately. However, I understand someone might want a script to make things easier. A script for backing up is kind of funny since if it fails, you will have no backups, so tread carefully 🙂

Posted in Problem Solved, Tutorials | Tagged: | 1 Comment »

REMOTE DESKTOP

Posted by geekubuntu on November 12, 2009

MS Windows merupakan OS yang paling banyak digunakan para pengguna komputer di dunia ini. Lisensi dari OS ini adalah 1 lisensi untuk 1 komputer, nah sekarang bagaimana menggunakan 1 lisensi untuk banyak komputer terutama untuk warnet, perkantoran, perusahaan maupun pendidikan.

Salah satu caranya adalah dengan OS Ubuntu Linux, yaitu dengan menggunakan aplikasi Terminal Server Client yang bisa me-remote desktop MS Windows.

Intinya adalah merubah MS Windows Xp-SP2 menjadi sebuah Terminal Server sehingga bisa diakses rame-rame

Syarat utama untuk akses rame-rame adalah :
1. Komputer yang terpasang MS Windows XP-SP2 (original lisens) + LAN card dan sudah siap konek network + patch untuk akses rame-rame.
2. Komputer dengan OS Ubuntu 9.10 atau dibawahnya( jumlahnya bebas …he..he..)
3. Sitem jaringan

A. Setting Windows

IP MS Windows misalnya disetting : 192.168.1.10

Download 2 patch berikut agar “kunci” Windows Xp yg hanya membolehkan akses 1 user pada waktu bersamaan bisa dibuka :

Patch 1 : http://blogpmenier.dynalias.net/docext/xp/Termiserv_XPSP2_i386_1.0.exe atau

http://sala.pri.ee/terminal-server-patch/ atau http://www.geocities.com/pinuxer/Termiserv_XPSP2_i386_1.0.zip

Patch 2 : http://www.geocities.com/pinuxer/Unlimited_users_XP_SP2_thin_client.zip (link ini dah nggak bisa lagi)

tapi jangan khawatir lu bisa donlot di: http://www.kuntosa.890m.com/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=16&Itemid=37

– Installkan Patch 1 ke Windows dalam Safe Mode setelah itu restart

– Instalkan Patch 2 juga dalam Safe Mode

– Klik Start – Run, ketik: gpedit.msc lalu enter

Buka: Computer Configuration – Administrative Templates – Windows Components – Terminal Services

Klik: Limit number of connections, Pilih: Enable dan isikan nilai 999999 untuk unlimited. Lalu restart.

Buat User sebanyak yang diinginkan dengan type limited user ( misal user01 dan user01) dengan cara

Klik Start > Control Panel > User Account

Ubah cara Login menjadi Fast User Switching: Control Panel > User Account > Change the way users log on or off pilih: Fast User Switching.

Klik Kanan Pada My Computer, pilih Properties, masuk ke Tab Remote, beri tanda centang ( contreng ) pada Allow user to connect remotely to this computer. Lalu tambahkan user dengan klik pada Select Remote Users

Siap….. Windows XP nya sekarang bisa diakses oleh orang se RT ….. :))

B. Setting Komputer Ubuntu 8.10 Intrepid atau di Ubuntu 9.10 Jaunty Jackalope ( guampang banget )

Klik Applications – Internet – Terminal Server Client. Isi setingannya seperti pada gambar :
Kalau sudah klik Connect…dan hoplaaa…..Mr. Bill Gates jadi berteman deh dengan Mr. Linus Torvald
TSC
Gbr. 1. Akses Terminal Server Client
log on to windows
Gbr.2. Log On to Windows
tampilan windows di ubuntu
Gbr.3. Tampilan Windows di Ubuntu

Untuk memutuskan ( keluar dari Windows Terminal ) klik Start – Log Off

Posted in Tutorials, Ubuntu | Tagged: | 2 Comments »

How To Disable Pop Up Update Manager Ubuntu

Posted by geekubuntu on July 15, 2009

One of the change in the Ubuntu 9.04 is update manager. It pop’s up every time if updates are available. Though it is good, some time it is annoying when you do some important work. This update manager pop up window can be disabled easily. Type sudo gconf-editor in the terminal and hit enter. In the new window navigate to apps —>> update-notifier. Now on the right hand side disable the auto_launch option by clicking on the tick mark. Remember that it will only disable pop up window not the update manager so if you want to update your system then go to System —>> Administration —>> update Manager and install updates.

Posted in Tutorials, Ubuntu | 1 Comment »

Fax server (Hylafax) lengkap dengan Avantfax di Ubuntu

Posted by geekubuntu on April 14, 2009

Technorati Tags: , ,

Panduan Setup

Fax server (Hylafax) lengkap dengan Avantfax di Ubuntu

Sebenarnya mengapa sih repot-repot membuat faxserver?

Selama ini kita mengenal mesin fax untuk mengirim dan menerima fax. Tergantung merek dan tipenya, harga mesin fax dapat mencapai jutaan rupiah.

Ada beberapa kendala bila menggunakan mesin fax konvensional:

  1. Mesin harus rutin di maintenance agar dapat dioperasikan dengan lancar (kertas tidak macet, hasil fax tetap jelas, dll).

  2. Dokumen harus di print dahulu bila ingin di fax, dan seringkali kiriman fax tersebut kurang bagus.

  3. Hasil fax harus difoto-kopi dahulu bila ingin disimpan lama, sebab hasil fax akan pudar bila terlalu lama disimpan.

  4. Perlu usaha khusus untuk mengarsip fax-fax yang dikirim dan masuk.

  5. Perlu personel khusus untuk mendistribusikan fax-fax yang masuk.

Oleh karenanya, kini banyak perusahan yang telah menerapkan solusi FaxServer, karena memberikan keunggulan-keunggulan berikut ini:

  1. Tidak perlu maintenance khusus, karena menggunakan sebuah PC sebagai servernya.

  2. Dokumen dapat langsung di fax ke tujuan tanpa harus di print dahulu. Hemat kertas, tinta, dan fax terkirim dengan kualitas seperti pada di layar komputer.

  3. Fax yang masuk disimpan dalam bentuk file PDF di komputer, sehingga terjamin.

  4. Fax terkirim/diterima langsung tersimpan dalam folder-folder khusus dalam bentuk file PDF.

  5. Fax yang masuk dapat secara otomatis dikirim melalui email.

Feature-feature Faxserver ini:

  1. Murni menggunakan software OpenSource.

  2. Cukup menggunakan PC dan fax modem external biasa.

  3. Multi user.

  4. Dapat mengunakan web based fax client ataupun windows client.

  5. Konfirmasi send/receive fax lewat email.

Hal-hal yang diperlukan:

  1. PC/Notebook yang telah terinstall Ubuntu 7.10

  2. Modem External

  3. Mesin Fax untuk testing

  4. Koneksi internet / DVD Repo Ubuntu

  5. Semangat tinggi untuk belajar dan mencoba 🙂

Secara garis besar, langkah-langkahnya adalah:

  1. Install Ubuntu

  2. Pasang Modem

  3. Install dan setup Hylafax

  4. Install paket-paket Ubuntu yang dibutuhkan

  5. Install dan setup Avantfax

  6. Testing kirim/terima fax

Baiklah kita mulai, install Ubuntu seperti biasa. Pasang modem ke PC, sambungkan ke line telpon dan hidupkan.

Selanjutnya kita mulai install-install. Bisa menggunakan synaptic ataupun apt-get dari console, terserah sesuai kebiasaan kita. Di dalam panduan ini dicantumkan menggunakan apt-get.

A. Install dan Setup Hylafax

A1. Kita install Postfix dulu. Mengapa? Sebab kalau tidak hylafax akan menginstall pula

Exim mailserver, kalau kita familiar sih tidak apa-apa.

# apt-get install postfix

Setup saja postfix seperti biasa/default. Secara default postfix sudah dapat mengirim

email.

A2. Install hylafax:

# apt-get install hylafax-server

A3. Setup hylafax. Pertanyaan-pertanyaan sebagian besar dapat menggunakan nilai

default saja (tekan enter saja), kecuali yang berkaitan dengan nomor telpon dan device

modem. Modem kita biasanya akan terdeteksi sebagai /dev/ttyS0 (serial pertama)

# faxsetup

Setup program for HylaFAX ™ 4.4.0.

Created for i686-pc-linux-gnu on Thu Aug 16 15:51:25 GMT 2007.

Reading cached parameters from /var/spool/hylafax/etc/setup.cache.

Found base64 encoder: /usr/bin/mimencode

Found Quoted-Printable encoder: /usr/bin/mimencode -q

Found mimencode for compatibilty: /usr/bin/mimencode

Checking system for proper server configuration.

Warning: /etc/hylafax/getty-link does not exist or is not an executable program!

The file:

/etc/hylafax/getty-link

does not exist or this file is not an executable program. The

HylaFAX software optionally uses this program and the fact that

it does not exist on the system is not a fatal error. If the

program resides in a different location and you do not want to

install a symbolic link for /etc/hylafax/getty-link that points to your program

then you must reconfigure and rebuild HylaFAX from source code.

Warning: /etc/hylafax/vgetty-link does not exist or is not an executable program!

The file:

/etc/hylafax/vgetty-link

does not exist or this file is not an executable program. The

HylaFAX software optionally uses this program and the fact that

it does not exist on the system is not a fatal error. If the

program resides in a different location and you do not want to

install a symbolic link for /etc/hylafax/vgetty-link that points to your program

then you must reconfigure and rebuild HylaFAX from source code.

Warning: /etc/hylafax/egetty-link does not exist or is not an executable program!

The file:

/etc/hylafax/egetty-link

does not exist or this file is not an executable program. The

HylaFAX software optionally uses this program and the fact that

it does not exist on the system is not a fatal error. If the

program resides in a different location and you do not want to

install a symbolic link for /etc/hylafax/egetty-link that points to your program

then you must reconfigure and rebuild HylaFAX from source code.

Make /var/spool/hylafax/bin/ps2fax a link to /var/spool/hylafax/bin/ps2fax.gs.

Make /var/spool/hylafax/bin/pdf2fax a link to /var/spool/hylafax/bin/pdf2fax.gs.

Update /var/spool/hylafax/status/any.info.

HylaFAX configuration parameters are:

[1] Init script starts faxq: yes

[2] Init script starts hfaxd yes

[3] Start old protocol: no

[4] Start paging protocol: no

Are these ok [yes]?

Modem support functions written to /var/spool/hylafax/etc/setup.modem.

Configuration parameters written to /var/spool/hylafax/etc/setup.cache.

Restarting HylaFAX server processes.

Should I restart the HylaFAX server processes [yes]?

/etc/init.d/hylafax start

Not starting HylaFAX daemons since they are already running.

You do not appear to have any modems configured for use. Modems are

configured for use with HylaFAX with the faxaddmodem(8) command.

Do you want to run faxaddmodem to configure a modem [yes]?

Serial port that modem is connected to [ttyS0]?

Hmm, there does not appear to be an fuser command on your machine.

This means that I am unable to ensure that all processes using the

modem have been killed. I will keep going, but beware that you may

have competition for the modem.

Ok, time to setup a configuration file for the modem. The manual

page config(5) may be useful during this process. Also be aware

that at any time you can safely interrupt this procedure.

Reading scheduler config file /var/spool/hylafax/etc/config.

No existing configuration, let’s do this from scratch.

Country code [1]?

Area code [415]? 021

Phone number of fax modem [+1.999.555.1212]? 5551234

Local identification string (for TSI/CIG) [“NothingSetup”]? UbuntuFax

Long distance dialing prefix [1]?

International dialing prefix [011]?

Dial string rules file (relative to /var/spool/hylafax) [etc/dialrules]?

Tracing during normal server operation [1]?

Tracing during send and receive sessions [11]?

Protection mode for received facsimile [0600]?

Protection mode for session logs [0600]?

Protection mode for ttyx0 [0600]?

Rings to wait before answering [1]?

Modem speaker volume [off]?

Command line arguments to getty program [“-h %l dx_%s”]?

Pathname of TSI access control list file (relative to /var/spool/hylafax) [“”]?

Pathname of Caller-ID access control list file (relative to /var/spool/hylafax) [“”]?

Tag line font file (relative to /var/spool/hylafax) [etc/lutRS18.pcf]?

Tag line format string [“From %%l|%c|Page %%P of %%T”]?

Time before purging a stale UUCP lock file (secs) [30]?

Hold UUCP lockfile during inbound data calls [Yes]?

Hold UUCP lockfile during inbound voice calls [Yes]?

Percent good lines to accept during copy quality checking [95]?

Max consecutive bad lines to accept during copy quality checking [5]?

Max number of pages to accept in a received facsimile [25]?

Syslog facility name for ServerTracing messages [daemon]?

Set UID to 0 to manipulate CLOCAL [“”]?

Use available priority job scheduling mechanism [“”]?

Your facsimile phone number (5551234) does not agree with your

country code (1) or area code (021). The number

should be a fully qualified international dialing number of the form:

+1 021 <local phone number>

Spaces, hyphens, and periods can be included for legibility. For example,

+1.021.555.1212

is a possible phone number (using your country and area codes).

The non-default server configuration parameters are:

CountryCode: 1

AreaCode: 021

FAXNumber: 5551234

LongDistancePrefix: 1

InternationalPrefix: 011

DialStringRules: etc/dialrules

SessionTracing: 11

RingsBeforeAnswer: 1

SpeakerVolume: off

GettyArgs: “-h %l dx_%s”

LocalIdentifier: UbuntuFax

TagLineFont: etc/lutRS18.pcf

TagLineFormat: “From %%l|%c|Page %%P of %%T”

MaxRecvPages: 25

Are these ok [yes]?

Now we are going to probe the tty port to figure out the type of modem that is attached. This takes a few seconds, so be patient.

Note that if you do not have the modem cabled to the port, or the modem is turned off, this may hang (just go and cable up the modem or turn it on, or whatever).

Probing for best speed to talk to modem: 38400 OK.

About fax classes:

The difference between fax classes has to do with how HylaFAX interacts with the modem and the fax protocol features that are used when sending or receiving faxes. One class isn’t inherently better than another;

however, one probably will suit a user’s needs better than others.

Class 1 relies on HylaFAX to perform the bulk of the fax protocol.

Class 2 relies on the modem to perform the bulk of the fax protocol.

Class 2.0 is similar to Class 2 but may include more features.

Class 1.0 is similar to Class 1 but may add V.34-fax capability.

Class 2.1 is similar to Class 2.0 but adds V.34-fax capability.

HylaFAX generally will have more features when using Class 1/1.0 than when using most modems’ Class 2 or Class 2.0 implementations. Generally any problems encountered in Class 1/1.0 can be resolved by modifications to HylaFAX, but usually any problems encountered in Class 2/2.0/2.1 will

require the modem manufacturer to resolve it.

Use Class 1 unless you have a good reason not to.

Hmm, this looks like a Class 1 modem.

Product code (ATI0) is “T38FAX”.

Other information (ATI3) is “Vyacheslav Frolov”.

DTE-DCE flow control scheme [default]?

Modem manufacturer is “Vyacheslav Frolov”.

Modem model is “t38modem”.

Using prototype configuration file t38modem…

The modem configuration parameters are:

ModemFlowControl: rtscts

ModemRevQueryCmd: AT+FREV?

Are these ok [yes]?

Creating new configuration file /var/spool/hylafax/etc/config.ttyS0…

Creating fifo /var/spool/hylafax/FIFO.ttyS0 for faxgetty… done.

Done setting up the modem configuration.

Checking /var/spool/hylafax/etc/config for consistency…

…some parameters are different.

The non-default scheduler parameters are:

CountryCode: 1

AreaCode: 021

LongDistancePrefix: 1

InternationalPrefix: 011

DialStringRules: etc/dialrules

Are these ok [yes]?

Creating new configuration file /var/spool/hylafax/etc/config…

…saving current file as /var/spool/hylafax/etc/config.sav.

Don’t forget to restart hylafax in order to run faxgetty on this new modem line.

Updating /etc/hylafax/config from /var/spool/hylafax/etc/config.

Creating /etc/hylafax/config.sav from /var/spool/hylafax/etc/config.sav.

Creating /etc/hylafax/config.ttyS0 from /var/spool/hylafax/etc/config.ttyS0.

Updating /etc/hylafax/setup.cache from /var/spool/hylafax/etc/setup.cache.

Updating /etc/hylafax/setup.modem from /var/spool/hylafax/etc/setup.modem.

/var/spool/hylafax/config

A4. Cek modem sudah terdetect oleh hylafax:

# /etc/init.d/hylafax restart

* Stopping HylaFAX faxq [ OK ]

* Starting HylaFAX faxq [ OK ]

# faxstat -a -s

HylaFAX scheduler on voyager2: Running

Modem ttyS0 (5551234): Running and idle

Modem ttyS1 (5554321): Running and idle

A5. Create Admin dan User. Hal ini diperlukan bila nanti kita akan menggunakan

program fax dari network yang memerlukan login.

# faxadduser -a 123456 -p 123456 -u 100 admin (123456 adalah passwordnya)

# faxadduser -u 101 userfax

B. Install dan Setup Paket-paket yang dibutuhkan

Cukup banyak paket-paket yang dibutuhkan dan ada beberapa paket yang memerlukan setup lebih lanjut.

B1.

# apt-get install apache2 apache2-mpm-prefork apache2-utils apache2.2-

common libapache2-mod-php5 libmagic-dev php5-gd php5-cli php5-mysql php5-

common php-pear php5 php5-dev php-soap mysql-server imagemagick libtiff4

libtiff4-dev netpbm libungif4g a2ps

Ketika ditanya, berikan password untuk user root mysql.

B2.

# pear install MDB2 mail mail_mime

B3.

# pear install pear/MDB2#MySQL

B4.

# pecl install fileinfo

B5. Restart Apache:

# /etc/init.d/apache2 restart

C. Install dan Setup Avantfax

C1. Download paket Avantfax terbaru dari http://www.avantfax.com

C2. Extract filenya dan setup:

# tar zxf avantfax-3.0.2.tgz

# cd avantfax-3.0.3

# mv avantfax /var/www/

C3. Edit file setup.sh dan sesuaikan dengan kondisi Ubuntu kita:

– Ubah baris chown apache.apache menjadi chown www-data.www-data

C4. Jalankan file setup.sh tersebut:

# ./setup.sh

Creating AvantFAX database

Enter MySQL root password: (if none, press ENTER)

Enter password:

Tables_in_avantfax

AddressBook

AddressBookEmail

AddressBookFAX

DIDRoute

DistroList

FaxArchive

FaxCategory

Modems

SysLog

UserAccount

UserPasswords

Pastikan tidak ada error. Bila ada, betulkan dan jalankan kembali.

C5. Masukkan cronjob ini ke crontab root:

# crontab -e

# runs once an hour to update the phone book

0 * * * * /var/www/avantfax/includes/phb.php

# runs once a day to remove old files

0 0 * * * /var/www/avantfax/includes/remold.php

C6. Setup Avantfax lewat Web interface. Hidupkan web browser dan buka http://localhost/avantfax/admin

Kita akan melihat layar login (username standard: admin, passwordnya: password):

Pada pertama kali login ini kita akan diminta untuk segera mengganti password admin:

Setelah login, lihat admin pertama kita tidak memiliki info apapun, oleh karena itu segeralah kita membuat user baru dengan mengklik menu New User. Berikan ia hak-hak administrasi. Tuliskan

pula email accountnya ke user linux.

Selanjutnya yang juga penting dan wajib adalah mensetup modem di Avantfax. Klik menu Configure Modems.

Bila modem kita adalah /dev/ttyS0, maka cukup dituliskan ttyS0. Alias modem pilih identifikasi terserah kita saja, misalnya: modem1. Contact dikosongkan saja dulu.

Bila sudah tersetel user dan modem, maka kita sudah bisa login dari layar depan Avantfax, yaitu: http://localhost/avantfax

Selanjutnya silahkan dicoba kirim/terima fax. Bila sudah ada fax masuk, maka di Inbox Avantfax kita akan terlihat adanya fax masuk.

D. Troubleshooting

Kita dapat memonitor proses kirim/terima fax dari /var/log/syslog. Dengan demikian kita bisa mengetahui apa kesalahan apa, misalnya busy tone, dll.

Seperti di bawah ini bila kita mengirim fax, akan terlihat:

D1.

# tail -f /var/log/syslog

Jan 16 11:14:53 voyager2 FaxSend[4467]: MODEM VYACHESLAV FROLOV T38FAX/0.8.0

Jan 16 11:14:54 voyager2 FaxSend[4467]: SEND FAX: JOB 10 DEST 0123 COMMID 000000032 DEVICE ‘/dev/ttyx0’

FROM ‘root <root@localhost>’ USER admin

Jan 16 11:15:03 voyager2 FaxGetty[15482]: ANSWER: FAX CONNECTION DEVICE ‘/dev/ttyx1’

Jan 16 11:15:17 voyager2 FaxGetty[4532]: RECV FAX (000000033): from UbuntuFax, page 1 in 0:14, INF,

3.85 line/mm, 2-D MMR, 14400 bit/s

Jan 16 11:15:18 voyager2 FaxSend[4467]: SEND FAX: JOB 10 SENT in 0:12

Jan 16 11:15:32 voyager2 FaxGetty[4562]: RECV FAX (000000033): from UbuntuFax, page 2 in 0:13, INF,

3.85 line/mm, 2-D MMR, 14400 bit/s

Jan 16 11:15:32 voyager2 FaxGetty[4563]: RECV FAX (000000033): recvq/fax000000008.tif from UbuntuFax,

route to <unspecified>, 2 pages in 0:29

Jan 16 11:15:32 voyager2 FaxSend[4467]: SEND FAX: JOB 10 SENT in 0:13

Jan 16 11:15:34 voyager2 FaxGetty[15482]: RECV FAX: bin/faxrcvd.php “recvq/fax000000008.tif” “ttyx1”

“000000033” “”

Setiap hari Avantfax juga akan mengirimkan summary penggunaan fax server kita ke email seperti ini:

From root@www.suse.com Thu Mar 29 18:38:12 2007

Date: Thu, 29 Mar 2007 18:38:11 +0700

From: root <root@www.suse.com>

To: faxmaster@www.suse.com

Subject: HylaFAX Usage Report

Facsimile transmitted since :

Sender Pages Time Pg/min Errs TypRate TypData

fajar@fax.example.com (fajar) 1 0:29 2.1 0 9600 2-D MR

—————————————————————————

Total 1 0:29 2.1 0

Facsimile transmitted since last week:

Sender Pages Time Pg/min Errs TypRate TypData

fajar@fax.example.com (fajar) 1 0:29 2.1 0 9600 2-D MR

—————————————————————————

Total 1 0:29 2.1 0

Facsimile received since :

Sender CIDName CIDNumber Pages Time Pg/min Errs TypRate TypData

0218309747 6 4:39 1.3 0 9600 2-D MR

——————————————————————————————

Total 6 4:39 1.3 0

Facsimile received since last week:

Sender CIDName CIDNumber Pages Time Pg/min Errs TypRate TypData

0218309747 6 4:39 1.3 0 9600 2-D MR

——————————————————————————————

Total 6 4:39 1.3 0

Report failed calls and associated session logs:

Nothing to purge in info directory.

Truncate merged session logs older than 730 days:

Nothing to purge in receive queue.

Nothing to purge in the tmp directory.

D2. Kemana lagi bila masih mengalami kesulitan? Yang paling tepat adalah dengan mengikuti mailing list hylafax di http://www.hylafax.org

di sunting dari :

=========================================================

Fajar Priyanto | Reg’d Linux User #327841 | Linux tutorial http://linux2.arinet.org

14:52:43 up 7:10, 2.6.22-14-generic GNU/Linux

Let’s use OpenOffice. http://www.openoffice.org

Posted in Tutorials | 3 Comments »

Ubuntu Absolutely Art of The Fonts

Posted by geekubuntu on February 5, 2009

fonts11

fonts2

fonts3

fonts4

fonts5

Ubuntu offers a lot of fonts, in addition to the defaults installed, and the MicroSoft msttcorefonts package,
in its repositories. All these fonts mentioned here are provided as
packages, which can easily installed using command line tools like
apt-get or using Synaptic. These fonts will come in handy for designing
flyers, or for designing headers and graphics for the web using the
Gimp. Also, some of these fonts are pretty commonly used to render
pages, like Lucida.

It can be installed using:

$sudo apt-get install ttf-gentium ttf-dustin ttf-georgewilliams
ttf-sjfonts sun-java6-fonts ttf-larabie-deco ttf-larabie-straight
ttf-larabie-uncommon

These fonts should together provide enough gunpowder for the novice
graphic designer in Ubuntu. If you are wondering how I took the sample
screenshots, the answer is gnome-specimen, which provides an easy way
to preview the fonts installed on your system. It can be installed
using:

$sudo apt-get install gnome-specimen


To see more free fonts that are available for Linux systems, visit the Free Font Resources for Open Source OSes

Posted in Tutorials | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

How to delete directory command in Terminal

Posted by geekubuntu on February 4, 2009

How to delete a directory in terminal?

You need to use the
rmdir utility / command. The rmdir utility removes the directory entry
specified by each directory argument, provided it is empty. Arguments
are processed in the order given. In order to remove both a parent
directory and a subdirectory of that parent, the subdirectory must be
specified first so the parent directory is empty when rmdir tries to
remove it.

Remove / Delete directory called /tmp/foo

Open the terminal. Type the following command:

$ rmdir /tmp/foo

Recursive removal

Remove all files and directories (recursive removal):
$ rm -rf /path/to/directory
$ rm -rf /tmp/foo

Please note that you can also pass -p option to rmdir command. Each
directory argument is treated as a pathname of which all components
will be removed, if they are empty, starting with the last most
component:

$ rmdir -p /tmp/x/y/z

Posted in Tutorials | Tagged: , , | 1 Comment »

How to Switch Between Gnome And KDE Desktops on Ubuntu 8.04

Posted by geekubuntu on February 4, 2009

Step-by-step tutorial with screenshots!

kde-4-1-on-ubuntu-8-04-23

KDE 4.1 is finally out today, as you probably already know, and it comes with a lot of innovations for the Linux desktop. KDE 4 is the next generation of the popular K Desktop Environment, which seeks to fulfill the need for a powerful yet easy-to-use desktop, for both personal and enterprise computing. The new version provides increased stability over the first KDE 4 version and more eye candy!

So, if you don’t want to download an openSUSE-based KDE 4.1 Live CD or to wait until a stable distribution is released with KDE 4.1.0 as the default desktop, we will teach you how to install it on your existing Ubuntu 8.04 or 8.04.1 LTS desktop.

Step 1 – Add KDE 4.1.0 Repositories

Go to System -> Administration -> Software Sources

install-kde-on-80402

…enter your password and the Software Sources window will appear. Click the second tab “Third-Party Software,” then click the ‘Add’ button and paste the following code in the new window that will appear:

CODE
install-kde-on-80411

Now, click the ‘Add Source’ button and, immediately after, the ‘Close’ button of the main window. It will ask you if you want to reload the information about available software. Click the ‘Reload’ button and wait for the Software Sources window to close.

install-kde-on-80412

Step 2 – Install KDE 4.1.0

All you need to do now is to…

Click here to Install KDE 4.1

Then click the ‘Yes’ button to install the packages (enter your password when asked)…

install-kde-on-8043

Wait for the KDE 4.1 packages to be downloaded….

install-kde-on-8044

When the download is over (it will take a while if you have a slow bandwidth) you will be asked to choose a display manager (GDM or KDM-KDE4). Just click Forward…

install-kde-on-8045

The installation will start and, when it is over, just log out. Then select the ‘KDE 4’ option in the “Select Session” entry of the GNOME login manager and voila… KDE 4 fun on your desktop!

install-kde-on-8046

Enjoy the brand new KDE 4.1.0 on your Ubuntu 8.04 (Hardy Heron)!

Optional Step 1 – Restoring the Original Ubuntu Bootsplash

The KDE 4.1 installation will overwrite your current Ubuntu bootsplash theme. If you don’t like the blue Kubuntu one, and you want to restore it, follow the instructions below.

Click here to Install StartUp-Manager

When the installation is over, go to System -> Administration -> StartUp-Manager

install-kde-on-8047

…enter your password, and wait for the main window to appear. Then, go to the second tab (“Appearance”) and select the usplash-theme-ubuntu from the ‘Usplash themes’ section…

install-kde-on-8048

Wait for the application to apply the new settings and you’re done!

install-kde-on-8049

If the above method does not work you can use this way….

Open your terminal and type:

sudo apt-get install kubuntu-desktop

When prompted, enter your password, and then answer yes (Y) when asked if you want to  install. The install may take some time to complete, so be patient.

To install Gnome in Kubuntu, open a Terminal window and type:

sudo apt-get install ubuntu-desktop

When prompted, enter your password and continue with the install until it has been completed.

Now reboot either Ubuntu or Kubuntu. Then at the logon screen you can either press F10 or click on the Options logo at the bottom (left side) of the login screen. Then click on Select Session…

kdegnome1

Here you can select Gnome (2) or KDE (3) by selecting the radio button.

kdegnome2

During the next logon, you will see a prompt asking if you want to use the same desktop manager Just For This Session or Make Default (so you don’t have to be bother with the prompt again).

kdegnome3

To change back to either KDE or Gnome, press F10 and select the desktop manager of your choice.

If you changed from the previous desktop manager, you can make it the default at the next logon.


Posted in Tutorials | Tagged: , , , | Leave a Comment »

Getting Projectors to Work in Ubuntu

Posted by geekubuntu on February 4, 2009

It’s very simple
1. Connect the projector to your laptop.
2. Do this in command line.

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

3. Just press Enter through every screen.

4. Restart X for the changes to take effect by pressing CTRL + ALT + BACKSPACE.
5. Log in again as you always do.
6.And finally, the projector will automatically display your Ubuntu
desktop and you can show off your desktop effects to your co-workers.

Posted in Tutorials | Tagged: , , | Leave a Comment »

Install a LAMPP server and Joomla in localhost

Posted by geekubuntu on December 16, 2008

Firstly, type the following command at the console:

sudo apt-get update

This will retrieve new lists of packages.

1.Install MySQL5 in Ubuntu

sudo apt-get install mysql-server-5.1

2.Install PHP MyAdmin

sudo apt-get install phpmyadmin

3.Install Apache2 in Ubuntu

sudo apt-get install apache2

This will complete the installation.

After installation Type the server’s IP address (or alias if you added the server to your /etc/hosts file) in your browser’s address bar or, if you are browsing on the server itself, type 127.0.0.1 or localhost. If an error occurs, then you will have to edit the apache2.conf file to ensure that Apache can fully resolve the server’s name.If you have any problem then you have to edit the apache2 configuration file using the following command

sudo nano /etc/apache2/apache2.conf

Add the following type, at the lowers line

ServerName localhost

or

ServerName yourserverip

Include /etc/phpmyadmin/apache.conf

Save and exit, now you need to  restart Apache server using the following command.

sudo apache2ctl restart

4.Change default document root in Apache2

The main configuration file located at /etc/apache2/apche2.conf.If you want to change the default document root you need to edit the /etc/apache2/sites-available/default file and look for this line “DocumentRoot /var/www/” here you can change where ever you want to change.For example if you want to change /home/www the above line looks like this “DocumentRoot /home/www/”.

Save and exit the file

Now you need to  restart Apache server using the following command.

sudo apache2ctl restart

5.Enable PHP support for apache2 webserver

If you want to enable php5  support to your apache webserver use the following commands to install require packages

sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5

You also make sure the php5 modules are enabled using the following commands

sudo a2enmod php5

After installing php support you need to restart apache webserver using the following command

sudo apache2ctl restart

6.Test your PHP Support foe apache webserver

To check the status of your PHP installation

sudo nano /var/www/testphp.php

and insert the following line

<?php phpinfo(); ?>

Save and exit the file

Now open web browser at http://yourserveripaddress/testphp.php and check.

7.Enable CGI and perl support for apache2 server

You need to install the following package

sudo apt-get install libapache2-mod-perl2

8.Configure a cgi-bin directory

You need to create a cgi-bin directory using the following command

sudo mkdir /home/www/cgi-bin

Configuring Apache to allow CGI program execution is pretty easy. Create a directory to be used for CGI programs and add the following to the site configuration file (again between the <VirtualHost> tags).

ScriptAlias /cgi-bin/ /home/www/cgi-bin/

<Directory /home/www/cgi-bin/>

Options ExecCGI

AddHandler cgi-script cgi pl

</Directory>

The first line creates an alias that points to the directory in which CGI scripts are stored. The final line tells Apache that only files that end with the *.cgi and *.pl extensions should be considered CGI programs and executed.

9.Test your Perl Program

cd /home/www/cgi-bin
sudo nano perltest.pl

Copy and paste the following section save and exit the file.

###Start###

#!/usr/bin/perl -w

print “Content-type: text/html\r\n\r\n”;

print “Hello there!<br />\nJust testing .<br />\n”;

for ($i=0; $i<10; $i++)

{

print $i.”<br />”;

}

###End###

make sure you change permissions on it

sudo chmod a+x perltest.pl

Now open your web browser open http://yourserverip/cgi-bin/perltest.pl.It should be working.

10.Installing Joomla in ubuntu

Set a mysql-root password (not the same as a root password, but a password for mysql)

Type the following command at the console:

mysql -u root

then type:

mysql> SET PASSWORD FOR ‘root’@’localhost’ = PASSWORD(‘yourpassword’);

mysql> SET PASSWORD FOR ‘root’@’yourhostname’ = PASSWORD(‘yourpassword’);

Where you should change ‘yourhostname’ in last line. Each successful mysql command will show:

Query OK, 0 rows affected (0.00 sec)

Quit the mysql prompt:

mysql> \q

You should now have a functional LAMP stack and a password for the mysql root user.

Visit Apache PHP MySQL for more information on LAMP.

Get the most recent version of Joomla!

Download it from [http://joomlacode.org/gf/download/frsrelease/111/264/Joomla_1.0.12-Stable-Full_Package.tar.bz2] here.

Put on the Desktop

You need to create a joomla directory using the following command:

on root@ubuntu:/var/www#

mkdir joomla

Unpack it

on root@ubuntu:/home/ubuntu/Desktop#

tar -xzvf Joomla_1.0.12-Stable-Full_Package.tar.bz2 -C /var/www/joomla

And then:

on root@ubuntu:/var/www#

chmod 777 -R joomla

Handle ownership (choose one option):

# 1. Allow writting in whole joomla subtree

sudo chown -R www-data:www-data /var/www/joomla

# 2. Allow writting only in places Joomla! needs to write to (more secure)

sudo chown -R root:root /var/www/joomla

Then type:

cd /var/www/joomla

PLACES=’

administrator/backups

administrator/components

administrator/modules

administrator/templates

cache

components

images

images/banners

images/stories

language

mambots

mambots/content

mambots/editors

mambots/editors-xtd

mambots/search

media

modules

templates

for i in $PLACES; do

sudo chown -R www-data:www-data $i

done

Handle file and directory permissions:

cd /var/www/joomla

sudo find . -type f -exec chmod 644 {} \;

sudo find . -type d -exec chmod 755 {} \;

Joomla needs a database, user and password

You need to create a database. You can do this with PhpMyAdmin or via the command line:

mysqladmin -u root -p create joomla

Where joomla is the name you picked for the mysql database that joomla will use. You can call it anything you want.

mysql -u root -pmysql> GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, INDEX, ALTER, CREATE TEMPORARY TABLES, LOCK TABLES ON joomla.* TO ‘yourusername’@’localhost’ IDENTIFIED BY ‘yourpassword’;

You do not want to have Joomla use the mysql root user to access the database. The above command creates a mysql user (other than the mysql root user) with some priviledges to use the joomla database. You will need to chose the yourusername and yourpassword. If the command was successful, activate the new permissions:

mysql> FLUSH PRIVILEGES;

Quit the mysql prompt:

mysql> \q

Reload Apache2

You may need to force-reload apache2 so that it knows to use the php module if you haven’t done so since you installed the LAMP stack.

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Finish installation

Point your browser to localhost/joomla, and follow the onscreen instructions.

Posted in Tutorials | Tagged: , , , , , | 8 Comments »